HTML

Zöldség

Környezetvédelem. Civil aktivizmus. Sajtószemle

Friss topikok

Linkblog

Buszbeszerzés kisországban

2008.02.16. 23:22 StopSzmog


Az index egyik értelmesebb szerzője (Tbg) arról írt, hogy miért gáz valamennyiért buszokat venni, amikor van olcsóbbért is. Jogos, kétségkívül. Örültem volna, ha (hangsúlyosan) megemlíti, miért gáz nagyon környezetszennyezőt vásárolni a kicsit szennyező helyett, illetve az alesetekben hogyan alakul a valós összköltség, de ami föltűnt, az a különféle volánok beszerzési akcióinak koordinálatlansága. Mindegyik passzentos melegágya a korrupciónak, OK, és hát ki törődik a naaaagy Budapesten azzal, ha valaki jól jár a Hajdúságban 7 darab lengyel csuklóssal. De. A cikk is megemlíti a nyilvánvalót, hogy "egy új busz árát alapvetően a felszereltsége és a rendelt mennyiség határozza meg". A felszereltséggel most ne foglalkozzunk (a légkondit és az utastájékoztatót (mé? mikrofony nincs?) szokás említeni, szerintem lazán elvagyunk nélkülük), de a beszerzés volumene és széttagoltsága megér egy gondolati sort.

A cikk pédákat hoz a különféle volántársaságok nagyobb vásárlásairól és adódik a kérdés: miért nem álltak össze?

Nem vagyok jártas a vállalati jogban, a Zrt. minden forsza is rejtve marad előttem, és még a közbeszerzési törvény is okozhat meglepetéseket. De a Volánbusz elég komoly forgalmat bonyolít Pest megyében meg külföldön, az ilyen-olyan megyei volántársaságok pedig ugyan önállóan gazdálkodnak, de van Egyesülésük és mindegyikük tagja kismillió érdekvédelmi, szakmai, kooperációs stb szervezeteknek.

A VOLÁN Egyesülés (58 társaság vállalatközi integrációja) például "28 tagszervezet összefogásával gazdálkodásuk eredményességének előmozdítására és tevékenységük összehangolására, valamint szakmai és társadalmi érdekeik képviseletére 1989-ben alapított jogi személyisséggel rendelkező kooperációs társaság".

Mezei értelmezésben ez nem zárja ki automatice, hogy összehangolják a beszerzéseiket.

"Az Egyesülés arra törekszik, hogy a VOLÁN cégcsoporthoz tartozó társaságok az összehangolt tevékenységükkel jól szolgálják az utasok, ill. a megrendelők igényeinek kielégítését."

Sőt.

Szólj hozzá!

Címkék: bkv volán busz tender pocséklás

A bejegyzés trackback címe:

https://stopszmog.blog.hu/api/trackback/id/tr26342252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása