HTML

Zöldség

Környezetvédelem. Civil aktivizmus. Sajtószemle

Friss topikok

Linkblog

Koprivnica nyert

2008.02.16. 01:21 StopSzmog

Az Európai Mobilitási Hét fődíjasa a horvátországi Koprivnica

Legyen az utca az embereké

A környezetvédelemért felelős európai biztos, Stavros Dimas ma átadta a horvátországi Koprivnica városának az Európai Mobilitási Hét 2007. évi fődíját. Frankfurt am Main (Németország) és Arad (Románia) szintén e díj kiemelt várományosai voltak. Az Európai Bizottság által támogatott és évente megrendezett Európai Mobilitási Hét célja a fenntartható városi mobilitás ösztönzése a személygépjárműveknél kevésbé környezetszennyező, illetve teljesen környezetbarát közlekedési alternatívák, például a gyaloglás, a kerékpározás, a tömegközlekedés vagy a közös autóhasználat népszerűsítése révén. A részvétel feltétele, hogy az indulók hosszú távra szóló intézkedések bevezetésével segítsék ezen alternatívák térhódítását.

A „Legyen az utca az embereké!” mottó jegyében tavaly szeptember 16–22. között megrendezett európai mobilitási héten arra ösztönözték az önkormányzatokat, hogy szabadítsanak fel több helyet az utakon a nem motorizált közlekedés számára. A díjban most az a város részesült, amely ebben mind közül a legeredményesebbnek bizonyult. Stavros Dimas biztos a díj nyertesét a brüsszeli Résidence Palace-ban rendezett díjátadó ünnepségen hirdette ki.

„Az Európai Mobilitási Hét a fenntartható mobilitásra irányuló hosszú távú intézkedésekkel hozzájárul a városokban élők egészségének és életminőségének javításához” – jegyezte meg Dimas biztos. „Őszintén gratulálok Koprivnica városának az e téren tanúsított kiemelkedő teljesítményéért. Egyben szeretném megköszönni a részvételt Frankfurtnak, Aradnak és mindannak a több mint 2000 városnak, amely indult a megmérettetésen. Remélem, hogy a résztvevők számának eddig tapasztalt növekedése idén is folytatódik, és még többen csatlakoznak a Mobilitás Hete kezdeményezéshez”.

A kiválasztás menete

Az Európai Mobilitási Hét 2007-ben 35 ország 2016 városában közel 215 millió lakost „mozgatott meg”. Az Európai Mobilitási Hét díja a kiemelkedő és átfogó önkormányzati intézkedéseket ismeri el, mindazt a stratégiai munkát, amellyel a kezdeményezés céljait népszerűsítik a polgárok körében és a médiában, illetve a hosszú távra szóló intézkedések ötletességét.

A díjért összesen negyvenkét település szállt versenybe. A pályázatokat a fenntartható mobilitás területén jártas, hattagú független zsűri bírálta el. Az első három kiemelt város – Koprivnica, Frankfurt és Arad – mellett Almeirim (Portugália), Bjelovar (Horvátország), Ponferrada (Spanyolország), Budapest (Magyarország), Sheffield (Egyesült Királyság), Ostersunds (Svédország) és Kromeriz (Cseh Köztársaság) is szerepelt a zsűri által méltatott esélyesek listáján.

A három döntős eredményei

A mobilitás hetében Koprivnica hároméves programot indított útjára a „Legyen az utca az embereké” kezdeményezés zászlaja alatt, melynek végére az elképzelések szerint nem lesz a városban olyan közintézmény, járda vagy közlekedési csomópont, amelyet ne tudnának megközelíteni a fogyatékkal élők, a központban 1-1/2 kilométeres útszakaszt szabadítanak fel a nem motorizált közlekedés céljára, és ösztönzik a gyalogos közlekedést, valamint a biodízellel üzemelő tömegközlekedési eszközök használatát. A zsűri különösen értékelte a város sokrétű cselekvési tervét, amely a mobilitás hetére a közlekedés összes főbb területén kínált programokat. Koprivnica hat éve folyamatosan részt vesz az eseménysorozaton. Ez idő alatt számos célkitűzést meg is valósított a fenntartható közlekedés terén, és példáját azóta a környező városok is követik.


Frankfurt jól szervezett figyelemfelhívó kampányának változatos programjai keretében a résztvevők megismerhették a közlekedésben és a környezetvédelemben jelentkező legfőbb kihívásokat, és maguk is kipróbálhattak számos közlekedési alternatívát, például a kerékpáros taxit vagy különböző napenergiával működtetett járműveket. Az eseménysorozat hetében Frankfurt két teljes napra lezárta a forgalom elől a központba vezető egyik főútvonalát, felkészítve a polgárokat a főút ez évre tervezett végleges lezárására. A város emellett bemutatta azt az utasgarancia-rendszert, amelyet idén tavasszal kíván bevezetni a tömegközlekedésben.

Aradon a mobilitás hete a levegőminőséggel, a fenntartható közlekedéssel és a környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretterjesztő programok köré szerveződött. Az érdeklődők terepszemlék folyamán, mérések segítségével ismerhették meg a helyi utak forgalmának levegőminőségre gyakorolt hatásait. A város a helyi érdekeltekkel karöltve gondoskodott az eseménysorozat sikeres lebonyolításáról. Aradon emellett több beruházás is indult, amely a helyi közlekedési hálózat tartós fejlesztését és több útfelület sétálóutcává alakítását szolgálja.

Háttérinformáció

Az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozatot az európai városok három hálózata, a EUROCITIES, a Climate Alliance és az Energie-Cités hangolja össze, fővédnöke pedig az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóság.

Brüsszel, 2008. február 13. IP/08/226


Emlékeztetőül: Azelőtt a spanyolországi León nyert, mellette Bologna és Budapest kapott buksisimogatást. Még azelőtt Koppenhága tarolt, a két másik döntős pedig ismét Budapest és meglepetés! Koprivnica volt. Ez a kb. 30 ezres város összetolt egy világos ÉS humoros prezentációt is, érdemes letölteni. Talán nem véletlen, hogy oldalukon kiemelt helyen szerepel a Local21, de erről a módszerről máskor fogok értekezni.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://stopszmog.blog.hu/api/trackback/id/tr53341158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mangorlo 2008.02.19. 23:06:14

itt valami nem kerek: Budapest pont nem erről híres hogy környezetbarát lenne, és Aradról se hinném hogy az. bár a Szlovákok és Románok csomó mindenben előttünk járnak, pl le merik zárni a város főterét (Kassa, Besztercebánya)
süti beállítások módosítása