HTML

Zöldség

Környezetvédelem. Civil aktivizmus. Sajtószemle

Friss topikok

Linkblog

Luud Schimmelpennick, a drótöszvér

2008.02.22. 11:11 StopSzmog


Beszélgetés Luud Schimmelpennickkel
2008. február 23., szombat 16h
Helyszín: A38 Hajó étterme

A belépés díjtalan, a faszi szent őrült, azonban az étterem árai megfontoltságra késztetők és bringatároló sincs a hajónál. Ezeket a szempontokat kell mérlegelni ;)

"Aki járt már Amszterdamban, tudja, hogy a holland főváros a biciklisek paradicsoma. Annak ellenére, hogy a lopás ott sem megy ritkaságszámba (ahogy a helyiek mondják, "a három lakat valamivel jobb, mint a kettő"), a korábbi embertelen dugókat felváltották a vígan kerekező családanyák, üzletemberek és nyugdíjasok. Hogy ott miért sikerült? Az nem magyarázat, hogy Amszterdam lapos város, mert a csatornák felett átívelő hidakon bizony meg kell erőltetni a vádlit. Az időjárás sem kifogás, hiszen a tengerparti Amszterdamban majd' mindennap esik egy keveset. A magyarázat - kis túlzással - egyetlen név: Luud Schimmelpennick.

Luud Schimmelpennick az amúgy sem egyhangú amszterdami politikai élet egyik legszínesebb egyénisége. A jelenleg is önkormányzati képviselő Schimmelpennick a nagyvárosi kerékpáros közlekedés elkötelezett szószólója, formatervező és közlekedési szakértő. Nevéhez fűződik az ún. Fehér bicikli* projekt, aminek óriási szerepe volt abban, hogy manapság Amszterdamot a kerékpárok városaként ismerjük. Korát jócskán megelőzve, már a hatvanas években kiállt a városi kerékpározás mellett, és elveiből azóta sem enged.

Hogyan érte el céljait? Milyen akadályokkal kellett megküzdenie? Hogyan viszonyultak kezdeményezéseihez az amszterdami polgárok és városvezetés? Honnan megrögzött makacssága, amivel végigviszi kerékpáros ötleteit? Ezekre és hasonló kérdésekre ad választ a városi bringázás nagy úttörője."

A beszélgetés a LowFesztivál Holland-Flamand Kultfeszt része.


* Fehér bicikli, vagyis witfiets (white bicycle) - a '60-as években indult program lényege, hogy bárki igénybe veheti a városi kezelésben lévő bringát, hogy inkább azzal intézze az életét, ne kocsival. Anno 10 darabbal indult az egész. Az anyavárosban és más holland városban már nem működik ez a program, talán mert nincs rá akkora szükség, vagy mert annyi for profit kölcsönző nyílt, ki tudja. Számos város (Bécs, Párizs) átvette és - néhány döccenővel meg módosítással - sikerrel működteti az ötletet. Sajnálatos tény ugyanakkor, hogy Hollandia az egyik legszennyezettebb ország Európában, ami a NO2 és PM10 értékeket illeti. 

Szólj hozzá!

Címkék: fehér képviselő bicikli amszterdam önkormányzati luud schimmelpennick

A bejegyzés trackback címe:

https://stopszmog.blog.hu/api/trackback/id/tr62347968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása