HTML

Zöldség

Környezetvédelem. Civil aktivizmus. Sajtószemle

Friss topikok

Linkblog

Zöld lomtalanítás

2008.02.29. 23:07 StopSzmog


Agyrém, hogy a lomot csak úgy ki lehet szórni az utcára. Akár történelmi negyed, akár kertváros, akár lakótelep. Túl sok a szemeted? Tessék konténert rendelni. Nem tudod egyedül/öregen/betegen kipakolni? Tessék segítséget hívni. Foglalkozik kb. kismillió szervezet az újrahasznosítással, adománygyűjtéssel, csereberével? Van a háznál kuka? Szállítják rendszeresen? Fizeted a szemétdíjat? Van a közelben tökingyen szelektív szemétgyűjtő?
Hát akkor?

Még el sem kezdődött igazán, máris több blog szolgált fényképes bizonyítékokkal a fővárosi lomtalanítási szisztem agyatlanságáról:

V. kerület, Váci utca
I. kerület,  közelebbről nem ismert hely
?? kerület, történelminek mondott negyed

Tudom, tudom, tudom: az utóbbi években sokat javítottak rajta, korlátozták időben, földarabolták térben, kizöldítették egy kis veszélyes-hulladék átvétellel, titkosították a helyszíneket és időpontokat. (Ez utóbbival az ún. "nemkívánatos lomizást" szerették volna csökkenti, mire egy pesti polgár csak annyit mond: hahaha. Vagy csak elhúzza a száját. Mármint nem a lomizásra, mert azt nagymellénnyel gyűlöli, hanem az ellene hozott intézkedések hiábavalóságára.)

A lomizás egy időben össznépi sport volt - én is számtalan könyvet kukáztam ki, régi folyóiratot, kecses székeket, stramm hokedlit - és sokat tanultam abból, hogy melyik negyedben, melyik tömbnél, jellemzően mit dobnak ki. A lomtalanítás mára némiképp veszített a hangulatából, sokak szemében átalakult veszélyes és irritáló gócponttá. Bár még mindig akadnak, akik meglelik benne a kalandot, és olyanok is, akik irodalmi színvonalon elmélkednek a kérdés kapcsán.

De visszakanyarodnék az elejéhez.

Előbb talán körbe kéne nézni, hogy kinek jöhet jól a megunt kanapé. Először a szűkebb, tágabb családban, a szomszédságban, az iwiwen, a kisboltban, az iskolában. Ha már muszáj volt az újat megvenni. Aztán külön kéne gyűjteni a szemetet fajtájuk szerint - és nem ilyenkor utcáraszórni a házipatikát, meg a kiégett izzót, mostantól büntetés is jár érte* - és elvinni a megfelelő hulladékgyűjtőkbe.

Mert lehet utálni azokat, akik a kapitalizmus törvénye szerint (is) pénzt csinálnak a szemétből, akik jó üzleti lehetőséget látnak abban, hogy lomtalanítás idején begyűjtsék, amit lehet, csak vegyük már észre, hogy nem ők cseszik ki az utcára a szemetet. Ez egyaránt vonatkozik az őröket állító családokra, az átvevőkre, az újrahasznosító cégekre. Sőt, nekik csak örülnünk kellene, mert az így kimentett szemét legalább nem a földbe ásva vagy az égetőben végzi. A kapacitás ugyanis véges. Legjobb lenne azt a szemetet meg sem termelni. Ja, hogy egyeseknek van pofájuk széttúrni a hanyagul járdára hordott kupacokat, amiket rendezett polgári fészkünkből voltunk kedvesek odabaszni, hogy nálunk tisztaság legyen. Hát minek van az utcán? Nem, kedves városlakó, a szennyező fizet elv rád is vonatkozik és nem akkor vagy jófej, ha köpködsz a cigányokra, hanem ha levelet írsz ahova kell, hogy ezt az évenkénti ingyenes szemétorgiát hanyagolják, inkább elviszed a magad szemetét szelektíven, vagy meg sem termeled.

Azt már csak zárójelben teszem hozzá, hogy rögtön lenne itt olyan felháborodás, meg olyan rend, hogy csak na, ha nem a járdákat foglalná napokig a szemét, hanem az utakat.

* "Minden körzetben egy gyűjtőpontot jelölnek ki, oda kell levinni például a sütőzsírt, az olajos vagy festékes flakonokat, az elektronikai hulladékokat, vagy a kiégett fénycsöveket, szárazelemeket. Viszont azokat, akik a veszélyes hulladékot a gyűjtőpontok ellenére a lomok közé helyezik, a lomtalanítás idején járőröző közterület-felügyelők vagy megbüntetik, vagy visszavitetik vele a hulladékot a házba. Esetleg, ha nincs meg a hulladék gazdája, akkor bírságot szabnak ki arra a lakóházra, amelyik előtt találták." - így szólt a sajtó. Én még nem láttam ugyan közterest se járőrözni, se büntetni, sőt nem is hallottam ilyesmiről, de a lelki füleimmel annál inkább hallom a kollektív büntetés ellen ágáló virnyákolást. Pedig bizony jogilag is a ház dolga a hozzá tartozó járda tisztántartása. Hóeltakarítás, miazmás. Ez alól nem ad felmentést a szemétfarsang tombolása sem.


1 komment

Címkék: szemét rasszizmus szűklátókörűség ostoba hagyomány

A bejegyzés trackback címe:

https://stopszmog.blog.hu/api/trackback/id/tr92360163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dontals 2008.03.02. 09:03:48

Egyetértek. Először a fejekben kell rendet tenni, mert sokan azt hiszik, ez az állapot a természetes.
süti beállítások módosítása