HTML

Zöldség

Környezetvédelem. Civil aktivizmus. Sajtószemle

Friss topikok

Linkblog

Áramtermelés sétával

2008.02.18. 19:49 StopSzmog


A kanadai Simon Fraser Egyetem kutatócsoportja egy olyan lábra csatolható szerkezetet fejlesztett ki, ami elektromos árammá alakítja a mozgási energiát. A kutatók állítása szerint kényelmes sétatempóban percenként ötwattnyi áramot sikerült előállítaniuk a tesztelőknek, de a gyorsabb menetelés növeli a teljesítményt is, így akár 13 wattot is lehet termelni percenként. Ez már jelentős, félórányi mobilbeszélgetés energiaszükségletét fedező mennyiség - fordítja nekünk a Népszabadság.


Max Donelan prof.







A személyi áramtermelő működtetése szinte észrevehetetlen, vagyis nem növeli érezhetően a járásba fektetett energiát. A további kutatások nyilván a még kisebb, még könnyebb, még kényelmesebb - ezzel együtt még hatékonyabb kütyük kifejlesztésének irányába mutatnak. Illetve a lehetséges felhasználási területek feltérképezésébe.

A mozgási energiát elektromos árammá alakító megoldások persze nem újak - emlékeztet a cikk is -, hiszen régtől létezik kurblis rádió, lámpa, fényképezőgép és így tovább, még a cipőtalp összenyomódásából nyert elektromosság hasznosításával is kísérleteznek újabban. Ezeket nem csak energiaszegény vidékeken lehet remekül használni, hanem ideje lenne nálunk is meghonosítani.

Emlékszem, mennyi lelkiismeretfurdalást okozott, hogy dinamós biciklilámpa helyett akkusat használok. Viszont ha lehetne emberi erőre alapozott világításom, ami mégsem szedi szét a gumit, hmm.

1 komment

Címkék: zöld energia

A bejegyzés trackback címe:

https://stopszmog.blog.hu/api/trackback/id/tr23344663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mangorlo 2008.02.19. 21:59:33

napelemes sapka is kéne ami mobil/gps töltő (bár ez 2 pár év és ugyanaz lesz)

meg olyat is kéne csinálni ami a kerékpár kerekének mozgásából csinál áramot, de nem úgy ahogy a dinamó tette, hanem mondjuk elektromágnes segítségével, tehát a kerékhez nem ér hozzá a generátor
süti beállítások módosítása