HTML

Zöldség

Környezetvédelem. Civil aktivizmus. Sajtószemle

Friss topikok

Linkblog

Bepróbálkozik a civileknél a főváros

2008.02.21. 14:22 StopSzmog

 

Mondunk jó hírt is a február 28-án esedékes Fővárosi Közgyűlés üléséről, ahol előreláthatóan döntést hoznak a civil szervezetekkel való kapcsolattartás - mondjuk így - elősegítéséről. Jó pár éves késéssel és szankciók nélkül ugyan, de mintha mozdulna valami.
Miért fontos ez?

Mert ad hoc alapon megy a dolog. Mert a civil vélemények (sem az egyéniek, sem a szervezetiek) tulajdonképpen nem jelentek meg - vagy csak alig, gyakran véletlenül - a döntéselőkészítő és döntéshozó munkában. Párbeszéd szinte nuku. Vagy megtudta egy szervezet, hogy mire készülnek a Városházán, vagy nem. Többnyire inkább nem. Vagy bele tudott érdemben szólni a döntési folyamatba, vagy nem. Többnyire inkább nem. Vagy jóindulattal és segítőkészen fordultak hozzá az önkormányzattól, vagy nem. Többnyire inkább nem (a legfrissebb példa, amikor Hagyó szerdán kitolt velük.)
Az előterjesztést olvasva az a benyomásom, hogy a tervezett változat sem lesz tuti - már ha elfogadják - de a mostani káosz és pofátlan negligálás talán csökken általa. Vagy legalább kap egy kis figyelmet a téma és egyre több civil illetve civil szervezet lesz, aki/ami megpróbál élni a belepofázás jogával. Meg kikényszeríti a jogszabályokban is rögzített jogait.

Az előzményekről: legutóbb éppen három éve, 2005.-ben hoztak tető alá egy Deklarációt (1493 számú határozat).  Nem állom meg, kivonatolva idemásolom, mert olyan szép. Teljes egészében itt olvasható. Tehát akkor, tadadadamm

 

a Fővárosi Önkormányzat Civil Nyilatkozata

 

Budapest Főváros Közgyűlése - abban a meggyőződésében, hogy a civil szervezetek hatékonyan tudják képviselni a fővárosi polgárok csoportjainak sokszínű, sokszor egymásnak ellentmondó érdekeit - kinyilvánítja, hogy a fővárosi civil szervezetekkel való együttműködését kiszámítható és intézményes alapokra helyezi, az eddiginél szervezettebbé, rendszeresebbé teszi, szélesíti.


A civil szervezetekben megnyilvánuló lakossági aktivitás, társadalmi szolidaritás, az önkéntes munkát végző emberek tudása, tapasztalata, lokálpatrióta elkötelezettsége és felelősségérzete nélkülözhetetlen Budapest életében. A fővárosi - és kerületi - önkormányzati képviselők, tisztségviselők és testületek a helyi közhatalom megtestesítői, de nem kizárólagos letéteményesei. A választott önkormányzati testületek és döntéshozók a civil szervezetekkel való együttműködésben több információ birtokában, nagyobb társadalmi egyetértést élvezve tudják meghozni a fővárosi polgárok érdekeit szolgáló döntéseket, ellenőrizni a döntések végrehajtását, és lemérni azok hatását, lehetőséget adva a közvetlen demokrácia érvényesülésének, biztosítva az önkormányzat(ok) működésének fokozottabb társadalmi ellenőrzését. A Fővárosi Önkormányzat számít arra, hogy az együttműködés szilárd alapokra helyezésével saját önkormányzati feladatellátásának, működésének hatékonyságát is javítani tudja.


A Civil Nyilatkozat célja átfogó elvek meghatározása a tevékenységüket elsősorban Budapesten kifejtő civil szervezetek és a Fővárosi Önkormányzat közötti együttműködés formáinak, eljárásainak és technikáinak - jogszabályban nem érintett – kereteire vonatkozóan.


1. A Fővárosi Önkormányzat részvételi jogokat biztosít a civil szervezetek számára döntéseinek előkészítésében. Lehetőséget teremt a fővárosi polgárok érdekeit segítő, életminőségét javító, és mások érdekeit nem sértő civil kezdeményezések megjelenésére a főváros jogalkotási terveiben és döntéseiben. Nyitott tájékozódási lehetőséget biztosít, és tájékoztatási kötelezettséget vállal annak érdekében, hogy már a tervezetek előkészítésének szakaszában, a szabályalkotás minél koraibb fázisaiban mérlegelhető szempontként megjelenhessen a szabályozásban érintett civil vélemény. A közgyűlés és a bizottsági ülések előkészítése során intézményes lehetőséget biztosít a tárgyalt napirendekhez kötődő civil javaslatoknak a képviselőkhöz történő eljuttatására.


2. Az önkormányzati közfeladatok ellátásában szabályozott lehetőséget biztosítunk a civil közreműködésre. Az önkormányzati intézmények működésének fenntartói ellenőrzésében lehetőséget adunk a szakmai szempontból érintett civil szervezetek közreműködésére.

5. A Fővárosi Önkormányzat a Civil Szervezetek és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága útján a városban működő civil szervezetekkel való együttműködést kialakítva törekszik egy olyan fórum létrehozására, amely a társadalmi szervezetek általános érdekeinek megjelenítését képes legitim módon szolgálni és színterét adhatja az Önkormányzat és a civil szféra közötti folyamatos párbeszédnek.


6. A jelzett célok megvalósítása érdekében a Közgyűlés létrehozta a Főpolgármesteri Hivatal keretében működő Civil Irodát, hogy lehetőséget biztosítson a véleménynyilvánításra, közvetítő szerepet töltsön be, adatbázist hozzon létre a fővárosi önkormányzattal kapcsolatba került, illetve erre jelentkező civil szervezetekről, ezzel is segítve a pályázati rendszer egyszerűsítését. A Civil Iroda gondoskodik a Közgyűlési és bizottsági ülések tárgyalt napirendi pontjaihoz kötődő civil javaslatok eljuttatásáról, valamint információs szolgáltatást biztosít a fővárosi tevékenységi körű civil szervezetek részére. 

A Fővárosi Közgyűlés Civil Szervezetek és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága folyamatosan várja a Nyilatkozat érvényesülését, megújítását célzó civil partneri észrevételeket, minden naptári év utolsó bizottsági ülésén napirendjére tűzi és megvizsgálja azokat és tapasztalatiról beszámolva az erről kialakított  javaslatait  a Közgyűlés elé terjeszti.


Hát így. A keret hivatalosan eddig is adott volt, csak élni kellett volna vele :)
Természetesen nem egyénenként, tessék tömörülni.

És hogy most mi fog változni Egerfai József és Horváth Csaba (Igazgatási és Hatósági Ügyosztály) előterjesztése nyomán? Amiben most - három év elteltével - többek között javasolják, hogy a főjegyző intézzen felhívást civil szervezeteknek, ugyan vegyenek már részt az ágazati Civil Konzultációs Tanácsok munkájában? Amely csak akkor áll föl, ha minimum 5 szervezet vesz részt benne? Coming soon, 2008. február 28-án minden kiderül.
Semmit nem kell elkapkodni.
Az ülés amúgy nyílt, ha valaki nagyon ráér és nincs türelme kivárni a jegyzőkönyvet.
 
UPDATE: A 2005-ben elfogadott Civil Nyilatkozat után 2009 márciusában megszületett a Civil Rendelet. Bizony, semmit sem kell elkapkodni. (A cikkből linkelt béna táblázat amúgy botrányos.)
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: civil együttműködés tanács nyilatkozat önkormányzatiság konzultációs lassúság

A bejegyzés trackback címe:

https://stopszmog.blog.hu/api/trackback/id/tr67348479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása